Европейският съюз(ЕС) трябва да гарантира, че методологията му за разширяване подкрепя реформите

...
Европейският съюз(ЕС) трябва да гарантира, че методологията му за разширяване подкрепя реформите
Коментари Харесай

ЕП: Началото на преговорите с Албания и Северна Македония е в интерес на политиката за сигурност

Европейският съюз(ЕС) би трябвало да подсигурява, че методологията му за разширяване подкрепя промените и поддържа пълноправното участие като последна цел за присъединяващите се страни, заключиха членовете на Европейския парламент(ЕП) от комисията по външни работи (AFET) в своите рекомендации по отношение на Западните Балкани, признати в понеделник.
Решението за започване на договаряния за присъединение с Албания и Северна Македония е в полза на политиката, сигурността и стопанската система на Европейски Съюз, споделят евродепутатите. Те приканват Европейски Съюз да либерализира визовия режим с Косово допустимо най-скоро, както и да ангажира тясно представителите на страните от Западните Балкани в взаимни европейски начинания (напр. секторни политики и програми) преди присъединението им, в това число Конференцията за бъдещето на Европа.
Евродепутатите упорстват Европейски Съюз да подсигурява, че промените в Западните Балкани ще бъдат съсредоточени върху построяването на държавен потенциал, използването на правосъдните решения, правосъдните промени и напъните за противопоставяне на корупцията и проведената престъпност. Европейски Съюз би трябвало повече да се ангажира с решаването на двустранни различия в района, като предизвиква добросъседските връзки и районното съдействие.
Евродепутатите се опълчват на вероятно понижаване на финансирането на предприсъединителната помощ, което може да забави промените, нужни за приемане в Европейски Съюз. Съюзът би трябвало да даде приоритет на съответни планове в интерес на хората от Западните Балкани и да подсигурява, че предприсъединителното финансирането се разпределя по транспарантен, симетричен и недискриминационен метод въз основа на индикатори за успеваемост, измерващи напредъка на страните бенефициери в използването на промените.
Докладчикът на ЕП Тонино Пицула (С&D, Хърватия) заяви: „ Този ​​доклад е явен знак за поддръжката на Европейския парламент за устрема и напъните на страните от Западните Балкани да станат членки на Европейски Съюз, откакто всички критерии са изпълнени. Това също по този начин е явен знак, че поддържаме продължаването на процеса на разширение като цяло, защото това е една от най-успешните политики на Европейски Съюз. Политиката за разширение е и причина за поощряване на наличието на Европейски Съюз и стратегическия му интерес към Западните Балкани, ето за какво тя би трябвало да се преглежда като наш съвместен интерес “.
Препоръките на комисията AFET бяха признати с 58 гласа „ за “, 7 „ срещу “ и 5 „ въздържал се “. Те ще бъдат показани в пленарна зала в една от идващите сесии.
На 26 март Европейският съвет взе решение да стартира договаряния за присъединяване с Албания и Северна Македония. Преди това през февруари Европейската комисия предложи модифицирана методология, която би трябвало да даде нов подтик на разширението на Европейски Съюз. Срещата на върха за Западните Балкани се планува да се организира преди края на Хърватското председателство на Съвета на Европейски Съюз през юни.
Освен Албания и Северна Македония, Черна гора и Сърбия към този момент са почнали договаряния за присъединение, до момента в който Босна и Херцеговина и Косово са евентуални претенденти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР